vitamin C i imunitet
vitamin C i imunitet

Vjerojatno se nije niti o jednom vitaminu toliko istraživalo kao o vitaminu C, a o njegovoj važnosti se ne prestaje istraživati.
Kakav se značaj pripisuje vitaminu C?

Što je vitamin C?

Vitamin C ili askorbinsku kiselinu organizam čovjeka ne može sam sintetizirati pa ga je nužno unositi putem prehrane ili dodataka prehrani.

  • Vitamin C nalazi se u brojnom voću i povrću

Postoje bitne razlike sintetskog vitamina C i onog iz prirodnih izvora. Sintetski oblici su mnogo lošiji i proizvedeni su uglavnom iz kukuruza koji je GMO. Drugim riječima, nije jednake kvalitete kao vitamin C iz prirodnih izvora.

Kao snažan antioksidans, vitamin C je odgovoran za oko 300 metaboličkih funkcija u organizmu. Novija istraživanja pokazuju vezu vitamina C i prevencije raka zbog čega se i preporučuju veće doze ovog vitamina i to u njegovom esterskom obliku.

Uloga vitamina C u organizmu čovjeka

Već pri blagom padu imuniteta većina ljudi prvo poseže s dopunama vitamina C. Njegovo djelovanje opravdavaju studije kojima je dokazano da potiče imunološki sustav, štiti od toksina i raznih infekcija. Vitamin C u tijelu sudjeluje u obnovi tkiva i sintezi kolagena zbog čega je neophodan za stvaranje hrskavice u zglobovima i sprječavanju procesa starenja kože.

Naglasit ćemo njegovo snažno antioksidativno djelovanje. Naime, vitamin C iz organizma eliminira toksine i teške metale koji su dugoročno izvor mnogih bolesti uključujući i rak. Smatra se da dovoljne količine ovog vitamina sprječavaju djelovanje štetnih aditiva iz hrane. Bitan je element detoksikacije organizma i zaštita od virusnih i bakterijskih infekcija. Uzimamo ga kod gripe i prehlade te drugih infekcija. Vitamin C također snižava tjelesnu temperaturu.

Vitamin C smanjuje nivo lošeg kolesterola, potiče rast dobrog kolesterola pa se preporučuje kod bolesti krvnih žila. Budući da održava elastičnost krvnih žila, vitamin C preporučujemo samostalno ili u kombinacijama kod bolesti vena, kapilara i hemoroida. Vitamin C smanjuje rizik od nastanka sive mrene na oku, glaukoma, sprječava pretjerano zgrušavanje krvi te doprinosi bržem cijeljenju rana i čireva.

Zabilježeno je njegovo pozitivno djelovanje kod depresije i psihičkih bolesti. U kombinaciji s vitaminima B skupine štiti od posljedica stresa i depresivnih stanja. Preporučuje se kod demencije, Alzheimerove bolesti, šizofrenije, autizma, Parkinsonove bolesti, kroničnog umora i problema s koncentracijom i pamćenjem.

Koliko je potrebno uzimati vitamina C?

Za jačanje imuniteta i zaštitu od bolesti potrebno je unositi veće doze vitamina C. One se često ne mogu dobiti iz voća i povrća, pa valja posegnuti za dodacima prehrani. Ako u 100 grama limuna ima oko 70 mg vitamina C, to znači da treba puno limuna da se zadovolji samo unos od najmanje 500 mg.

“Potrebno je 7-10 limuna da bismo dobili 500 mg vitamina C”

Za maksimalni učinak, a ovisno o bolesti i tegobi vitamin C je poželjno uzimati u njegovom što boljem obliku i kombinaciji s bioflavonoidimaAcerola Boost je trenutno najbolji oblik vitamina C, posebno kod težih i kroničnih bolesti. Ovakav oblik vitamina C ulazi u tkivo i stanice i do četiri puta brže od običnog oblika vitamina C.

“Prehlada je jasan znak da organizmu vjerojatno nedostaje vitamina C”

Kako prepoznati nedostatak vitamina C u tijelu?

Nedostatak vitamina C u tijelu se prepoznaje po:

  • sporom zarastanju rana,
  • krvarenju desni,
  • modricama i osjećaju slabosti.

Osjetljive skupine kojima se preporuča vitamin C

Trudnice i dojilje bi također trebale uzimati više vitamina C. Majčino mlijeko je bolji izbor prehrane za dojenčad nego li kravlje mlijeko, upravo zbog sadržaja vitamina C. Vitamin C se preporučuje trudnicama s komplikacijama u trudnoći te za zaštitu djeteta od prijenosa HIV-om zaražene majke i to tijekom dojenja.

Ako imate probleme s hipertenzijom, dijabetesom i bolestima srca i krvnih žila, onda vam je neophodan pojačan unos vitamina C. Dijabetes je tihi ubojica koji uništava i krvne žile, živce i dovodi do bolesti oka. U studiji provedenoj među starijim osoba s rizikom od makularne degeneracije oka dokazano je da doza od 500 mg vitamina C na dan u kombinaciji s cinkom, vitaminom E, beta karotenom i bakrom smanjuje rizik od nastanka i usporava razvoj te bolesti.

Dodaci prehrani s vitaminom C

Ne sadrže svi dodaci prehrani visokovrijedni vitamin C. Kod biranja vitamina C treba obratiti pažnju i provjeriti je li on tek obični sintetski oblik ili dolazi iz prirodnih izvora.

Dodaci prehrani s vitaminom C iz prirodnih izvora bolji su izbor od sintetskih

Koji su prirodni izvori vitamina C?

Iako limun asocira kao najbolji izvor vitamina C ipak ga najviše ima u aceroli, američkoj višnji. Ona sadrži čak 1700 mg na 100 g, a limun tek 77 mg. Veće količine vitamina C možemo pronaći u zelenom povrću, bobičastom i citrusnom voću.

Acerola ili američka višnja sadrži najveću količinu vitamina C u prirodi

Od povrća najznačajnije količine vitamina C nalazimo u brokuli, kelju, crvenoj paprici, kupusu, rajčici, zelenom lisnatom povrću, cvjetači i špinatu. Od voća vitamin C najviše se nalazi u aceroli, limunu, naranči, grožđu, grejpu, mandarini odnosno citrusima te u bobičastom voću poput jagoda, aronije, malina, borovnica, ribizla, acai bobica.

Kako bi se sačuvala što veća količina vitamina C, voće i povrće potrebno je jesti svježe. Dugotrajnim stajanjem nakon branja, voće i povrće gubi sve više vitamina C.

Iako se vjerovalo da se kuhanjem gube vitamini, vitamin C je nestabilan tek na temperaturi od 190°C, a kuhanjem se postiže temperatura oko 100°C. Njegove količine gube se dužim kuhanjem, no to ne vrijedi za sve povrće. Primjerice, brokula za razliku od drugog povrća i voća najduže zadržava vitamin C.

Naši proizvodi su dostupni u ljekarnama ili preko Sophia.hr webshopa, a uvijek ćemo vas vrlo rado savjetovati oko dodataka prehrani na besplatni telefon: 0800 50 60.

Arkovital Acerola 1000 prirodni vitamin C

Arkovital® Acerola 1000

100% prirodni vitamin C

Arkovital® Acerola 1000 je 100% prirodan proizvod (svi dijelovi tableta i sastojci su 100% prirodnog porijekla) te je kao takav biokompatibilan s organizmom. 1 tableta za žvakanje sadrži 200% preporučene doze vitamina C iz ploda acerole, bez umjetnog vitamina.

Tablete su namijenjene za odrasle te djecu od 6. godine života (pola tablete).

NA PROIZVOD