Zašto odabrati prirodu?

Vitamini - Acerola sadrži 30 puta više vitamina C od naranče

Vitamini su često prvi izbor kod pada imuniteta i energije. Tu prvenstveno mislimo na povećani unos vitamina C, vrhovnog antioksidansa među vitaminima i prvaka u borbi protiv sezonskih bolesti. No, je li svejedno koji vitamin C izaberemo?

Prirodni vs. umjetni vitamini

Znanost kemije nam omogućava da stvorimo molekule vitamina slične onima koje se nalaze i u prirodi. Međutim, sintetski ili umjetno stvoreni vitamini, iako strukturno isti, nisu uvijek točne kopije vitamina koje nalazimo u biljkama, a neke od razlika mogu imati utjecaja na njihovu biološku aktivnost.

Kemijska struktura molekule vitamina može utjecati na njezinu sposobnost apsorpcije, transporta i skladištenja, pa čak i raspadanja s vremenom, te na taj način utjecati i na njezin ukupni učinak.

JESTE LI ZNALI?

Čak 80% korisnika nije svjesno da su vitamini i multivitaminski kompleksi koje koriste uglavnom potpuno umjetni.

Puno se debati vodilo oko toga jesu li umjetni vitamini istovjetni prirodnima. Glavna razlika u prirodnim i umjetnim vitaminima je sljedeća:

Prirodni vitamini: dobiveni su iz izvora cjelovite hrane (voća, povrća, bilja) te ih unosimo bilo kroz redovitu prehranu ili kroz prirodne dodatke prehrani, napravljene iz koncentriranih, dehidriranih namirnica.

Sintetski vitamini: izolirani vitamini stvoreni umjetno kroz industrijske procese.

Vitamini - Prirodni ili umjetni

Vitamini i njihovo sinergijsko djelovanje s ostalim nutrijentima

Općenito govoreći, prirodni vitamini ekstrahirani iz biljaka nisu samo biokompatibilni s ljudskom fiziologijom, već se nalaze i u kombinacijama s ostalim prirodnim sastojcima prisutnima u originalnom ekstraktu: polifenolima, koenzimima i sl. Ove kombinacije potiču sinergiju aktivnih sastojaka prisutnih u ekstraktu u smislu bioraspoloživosti i očekivanim fiziološkim učincima.

U kliničkom istraživanju kontroliranom placebom, osam je nepušača u dobi između 18 i 41 godinu dobivalo ili samostalno askorbinsku kiselinu ili ekstrakt limuna prirodno bogat vitaminom C. Bioraspoloživost je procijenjena na temelju mjerenja razine vitamina C u krvi. U ovoj studiji, znanstvenici su primijetili da je prirodna askorbinska kiselina u ekstraktu limuna imala 35% veću bioraspoloživost nego samostalno uzimanje čiste sintetske askorbinske kiseline.*

JESTE LI ZNALI?

Acerola se svrstava u superhranu i jedan je od najbogatijih izvora vitamina C u prirodi, s čak 20-30 puta većom koncentracijom vitamina C od naranče.

Uvriježeno je mišljenje da su sintetski stvoreni vitamini kemijski gotovo identičnima onima pronađenima u hrani. No, činjenica jest da su procesi proizvodnje sintetskih vitamina znatno drugačiji od načina na koji ih biljke stvaraju. Stoga, bez obzira na sličnu struktura, vaše tijelo bi moglo reagirati drugačije na umjetne nutrijente.Također, još uvijek je nejasno na koji način se sintetski vitamini apsorbiraju i koriste u tijelu. Neki se lako apsorbiraju, dok drugi ne. Razlog se krije u tome što kada jedemo pravu hranu, nikad ne unosimo izolirane vitamine, već cijele kombinacije vitamina, minerala, koenzima i enzima koji omogućavaju optimalnu iskoristivost u tijelu. Bez ovih dodatnih komponenti, sintetski vitamini teško da će biti iskorišteni od strane tijela na isti način na koji oni iz prirodnih izvora.**

*Vinson JA et al. Comparative bioavailability of humans to ascorbic acid alone or in a citrus extract. Am J Clin Nutr 1988;48:601-4.
**https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12936943

Arkovital Acerola 1000 prirodni vitamin C

Arkovital® Acerola 1000

100% prirodni vitamin C

Prah bobica acerole bogat 100% prirodnim vitaminom C te dobiven patentiranim procesom hipervodene ekstrakcije koji omogućava očuvanje svih aktivnih sastojaka, nalazi se u novim Arkovital® Acerola 1000 tabletama za žvakanje. Bez kemijskih sastojaka, sintetskih vitamina i umjetnih boja, s garantiranom 100%-tnom apsorpcijom vitamina C te visokom biokompatibilnosti s organizmom.

NA PROIZVOD