vitamin C i imunitet

Najpoznatiji među vitaminima, vitamin C, prvi je izbor kada govorimo o prevenciji i pomoći kod viroza, gripa i prehlada. Pogotovo u jesen kada su sezonske bolesti na svojem vrhuncu. No, zašto je važno uvijek unositi vitamin C, a ne samo kada nas ulovi kakva prehlada ili viroza?

Kada dolazi do povećanih potreba za vitaminom C?

Vitamin C neophodan je za svakodnevno funkcioniranje organizma u svim uvjetima i u bilo koje doba godine. Stoga bez obzira na prehranu, nije naodmet dodatno ga uvrstiti u svoju rutinu kroz prirodni dodatak prehrani. Pogotovo u uvjetima aktivnog, stresnog i dinamičnog modernog života. Popis metaboličkih procesa u kojima sudjeluje vitamin C iznimno je opširan. Vitamin C tako:

 • doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava: potiče aktivnost bijelih krvnih zrnaca i povećava razinu interferona,
 • doprinosi sintezi kolagena za normalno funkcioniranje i izgradnju kosti, žila, hrskavice, desni, kože, zubi,
 • doprinosi oslobađanju energije tijekom metabolizma,
 • doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava i mozga,
 • doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa,
 • doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti,
 • doprinosi obnovi reduciranog oblika vitamina E,
 • pretvara folnu kiselinu u njezin aktivni oblik,
 • povećava apsorpciju željeza, a samim time i formiranje crvenih krvnih stanica.

Dodatno, vitamin C se osim kod ovih svakodnevnih aktivnosti organizma, posebno preporučuje i kod:

 • jednolične, neuravnotežene prehrane siromašne svježim voćem i povrćem,
 • osoba starije dobi – zbog smanjenja sposobnosti apsorpcije vitamina iz hrane s godinama,
 • osoba pod stresom te psihičkim i fizičkim opterećenjima, kao i kod sportaša,
 • pušača – istraživanja pokazuju da uzimanje visokih koncentracija vitamina C pomaže u smanjenju vjerojatnosti za nastankom bolesti povezanih s pušenjem, poput emfizema, kardiovaskularnih bolesti i raka pluća,
 • trudnica i dojilja – zbog povećanih potreba za vitaminom C u trudnoći te tijekom laktacije.

Je li svejedno koji dodatak vitamina C koristite?

Za početak je važno naglasiti ono što malo ljudi zna: većina vitamina (pa tako ni vitamina C) na policama dućana i ljekarni nisu prirodni. Prirodan izvor ovog vitamina nalazi se u voću i povrću, posebno citrusima. Uravnotežena prehrana bogata voćem i povrćem jest uvjet zdravlja u svako doba godine. No što kada su potrebe našeg organizma za vitaminom C veće od unosa kroz svakodnevnu prehranu? U tom trenutku se odlučujemo za dodatke prehrani. U izboru raznih dodataka prehrani, dodaci iz prirodnih izvora uvijek su bolji izbor od sintetskih (umjetno dobivenih) vitamina. Glavni razlozi su:

Biokompatibilnost s organizmom

Bolja apsorpcija

Maksimalna sigurnost korištenja

Što je acerola?

Acerola je biljka Južne Amerike poznata i pod nazivom Barbados-trešnja. Plod acerole sadrži u 100 g čak 30 puta više vitamina C od 100 g naranče. To svrstava acerolu među plodove najbogatije vitaminom C na svijetu. Prah soka acerole dobiven posebnim procesom vodene ekstrakcije koja čuva sastav i djelotvornost aktivnih sastojaka, glavni je sastojak tableta za žvakanje Arkovital® Acerola 1000.

acerola bogata vitaminom C
Arkovital Acerola 1000 prirodni vitamin C

Arkovital® Acerola 1000

100% prirodni vitamin C

Arkovital® Acerola 1000 je 100% prirodan proizvod (svi dijelovi tableta i sastojci su 100% prirodnog porijekla) te je kao takav biokompatibilan s organizmom. 1 tableta za žvakanje sadrži 200% preporučene doze vitamina C iz ploda acerole, bez umjetnog vitamina.

Tablete su namijenjene za odrasle te djecu od 6. godine života (pola tablete).

NA PROIZVOD