
Najpoznatiji među vitaminima, vitamin C, prvi je izbor kada govorimo o prevenciji i pomoći kod viroza, gripa i prehlada. Pogotovo u jesen kada su sezonske bolesti na svojem vrhuncu. No, zašto je važno uvijek unositi vitamin C, a ne samo kada nas ulovi kakva prehlada ili viroza?
Kada dolazi do povećanih potreba za vitaminom C?
Vitamin C neophodan je za svakodnevno funkcioniranje organizma u svim uvjetima i u bilo koje doba godine. Stoga bez obzira na prehranu, nije naodmet dodatno ga uvrstiti u svoju rutinu kroz prirodni dodatak prehrani. Pogotovo u uvjetima aktivnog, stresnog i dinamičnog modernog života. Popis metaboličkih procesa u kojima sudjeluje vitamin C iznimno je opširan. Vitamin C tako:
- doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava: potiče aktivnost bijelih krvnih zrnaca i povećava razinu interferona,
- doprinosi sintezi kolagena za normalno funkcioniranje i izgradnju kosti, žila, hrskavice, desni, kože, zubi,
- doprinosi oslobađanju energije tijekom metabolizma,
- doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava i mozga,
- doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa,
- doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti,
- doprinosi obnovi reduciranog oblika vitamina E,
- pretvara folnu kiselinu u njezin aktivni oblik,
- povećava apsorpciju željeza, a samim time i formiranje crvenih krvnih stanica.
Dodatno, vitamin C se osim kod ovih svakodnevnih aktivnosti organizma, posebno preporučuje i kod:
- jednolične, neuravnotežene prehrane siromašne svježim voćem i povrćem,
- osoba starije dobi – zbog smanjenja sposobnosti apsorpcije vitamina iz hrane s godinama,
- osoba pod stresom te psihičkim i fizičkim opterećenjima, kao i kod sportaša,
- pušača – istraživanja pokazuju da uzimanje visokih koncentracija vitamina C pomaže u smanjenju vjerojatnosti za nastankom bolesti povezanih s pušenjem, poput emfizema, kardiovaskularnih bolesti i raka pluća,
- trudnica i dojilja – zbog povećanih potreba za vitaminom C u trudnoći te tijekom laktacije.
Je li svejedno koji dodatak vitamina C koristite?
Za početak je važno naglasiti ono što malo ljudi zna: većina vitamina (pa tako ni vitamina C) na policama dućana i ljekarni nisu prirodni. Prirodan izvor ovog vitamina nalazi se u voću i povrću, posebno citrusima. Uravnotežena prehrana bogata voćem i povrćem jest uvjet zdravlja u svako doba godine. No što kada su potrebe našeg organizma za vitaminom C veće od unosa kroz svakodnevnu prehranu? U tom trenutku se odlučujemo za dodatke prehrani. U izboru raznih dodataka prehrani, dodaci iz prirodnih izvora uvijek su bolji izbor od sintetskih (umjetno dobivenih) vitamina. Glavni razlozi su:
Biokompatibilnost s organizmom
Bolja apsorpcija
Maksimalna sigurnost korištenja
Što je acerola?
Acerola je biljka Južne Amerike poznata i pod nazivom Barbados-trešnja. Plod acerole sadrži u 100 g čak 30 puta više vitamina C od 100 g naranče. To svrstava acerolu među plodove najbogatije vitaminom C na svijetu. Prah soka acerole dobiven posebnim procesom vodene ekstrakcije koja čuva sastav i djelotvornost aktivnih sastojaka, glavni je sastojak tableta za žvakanje Arkovital® Acerola 1000.

Arkovital® Acerola 1000
100% prirodni vitamin C
Arkovital® Acerola 1000 je 100% prirodan proizvod (svi dijelovi tableta i sastojci su 100% prirodnog porijekla) te je kao takav biokompatibilan s organizmom. 1 tableta za žvakanje sadrži 200% preporučene doze vitamina C iz ploda acerole, bez umjetnog vitamina.
Tablete su namijenjene za odrasle te djecu od 6. godine života (pola tablete).
Leave A Comment