Pčele svrstavamo među najvrjednije stanovnike našeg planeta. Oni su iznimno važni za naše postojanje jer oprašuju gotovo tri četvrtine svih biljaka, a svaka treća žlica hrane na svijetu ovisi o njihovom oprašivanju.
Pčele nas također oduševljavaju svojim visokokvalitetnim proizvodima od kojih se neki naveliko koriste u prehrani (med, matična mliječ, pelud), a drugi imaju široku primjenu u zdravstvu i ostalim industrijama (pčelinji vosak, propolis, pčelinji otrov).
Medu i drugim pčelinjim proizvodima pripisujemo mnoga pozitivna svojstva, zbog čega ih često nazivamo eliksirom zdravlja i blagostanja. Zašto?
Ljudi koriste pčelinje proizvode barem od davnina. Najstariji prikaz čovjeka koji skuplja med nalazi se u špilji u blizini Valencije i star je oko 8.000 godina. Gruzija ima najstariju staklenku meda, koja je stara najmanje 5.500 godina, a zanimljivo je da je nakon svih ovih tisućljeća ovaj med i dalje jestiv.
Med je jedna od rijetkih tvari na svijetu koju su istraživači pokušali umjetno sintetizirati u laboratoriju, no zbog složenog sastava to do danas nisu uspjeli.
Osim meda, koji je nesumnjivo najrašireniji pčelinji proizvod, pčele nam daju i pelud, propolis, matičnu mliječ i vosak, a pčelinji otrov koristan je i za ljude.
MED
Istraživanja su potvrdila ono što su nas bake već naučile. Med ima antiseptička i antibakterijska svojstva, a djeluje i kao antioksidans. Savršen je prirodni proizvod i tisućljetni narodni lijek bez presedana.
Naši preci koristili su med za vanjsku i unutarnju upotrebu. U potonjem se koristio za razne prehlade, respiratorne probleme, grlobolju, bronhitis, kao i za crijevne infekcije i želučane tegobe. Izvana se, međutim, prvenstveno koristio za zacjeljivanje rana, opeklina i posjekotina, ali i zato što se vjerovalo da sprječava razvoj određenih bakterija i infekcija rana zbog svojih antiseptičkih svojstava.
Unatoč mnogim medicinskim i tehnološkim napretcima, čovjek do danas u laboratoriju nije uspio stvoriti tako cjelovit proizvod kao što je med. Zbog sadržaja jednostavnih šećera, med, uz sve ostale pozitivne učinke na naš organizam, podiže razinu energije i vraća snagu. Sadrži mnogo vitamina, minerala, aminokiselina i bioflavonoida, koji su inače sami po sebi antioksidansi.
Med ima snažan antibakterijski i antioksidativni učinak na naš organizam pa savjetujemo svakodnevnu konzumaciju ovog pčelinjeg čuda.
MATIČNA MLIJEČ
Matičnu mliječ često nazivaju kraljem pčelinjih proizvoda, jer je to najvrjedniji sastojak iz košnice. Kad bi se matična mliječ doslovno prevodila, nazvala bi se “kraljevska mliječ” jer se njome hrani isključivo kraljica – matica.
Zanimljivo je da se pčela matica i radilica razvijaju iz genetski potpuno iste ličinke, a razlika između njih dvije je samo u prehrani. Pčela matica hrani se isključivo matičnom mliječi koja joj produžava život čak 40 puta!
To znači da pčela radilica živi u prosjeku 40-60 dana, dok matica može živjeti do 5 godina. Razlog tome je uglavnom matična mliječ.
PROPOLIS
S propolisom pčele radilice brane svoju košnicu od prodora mikroorganizama (virusi, bakterije, plijesan) jer propolis ima antiseptičko djelovanje. Bitna je za održavanje zdrave košnice, jer oblaže unutarnje stijenke košnice, između ostalog kako bi se spriječilo prodiranje vlage i drugih vanjskih uljeza.
S propolisom pčele također sprječavaju razgradnju napadača jer ih s njima balzamiraju, čime se posljedično sprječava infekcija i mogući prodor bolesti u košnicu. Propolis u košnici također isparava i tako stvara zaštitu za zdrav razvoj i život pčelinje obitelji.
Glavni aktivni sastojci propolisa su bioflavonoidi, biljne smole i boje. U narodnoj medicini koristio se kod upale grla i raznih virusnih bolesti.
PELUD
Pelud je bogat vitaminima i mineralima, a pčelama služi kao izvor miješane hrane jer sadrži ugljikohidrate, kao i bjelančevine i masti.
Ljudi ga koriste uglavnom zato što sadrži čak 50% esencijalnih aminokiselina koje su nam potrebne kako bismo tijelu osigurali proteinsku prehranu. Pelud se inače bolje apsorbira kada se pomiješa s medom. Narodna mudrost kaže da jedenje peludi može ojačati naše tijelo.
MED
Istraživanja su potvrdila ono što su nas bake već naučile. Med ima antiseptička i antibakterijska svojstva, a djeluje i kao antioksidans. Savršen je prirodni proizvod i tisućljetni narodni lijek bez presedana.
Naši preci koristili su med za vanjsku i unutarnju upotrebu. U potonjem se koristio za razne prehlade, respiratorne probleme, grlobolju, bronhitis, kao i za crijevne infekcije i želučane tegobe. Izvana se, međutim, prvenstveno koristio za zacjeljivanje rana, opeklina i posjekotina, ali i zato što se vjerovalo da sprječava razvoj određenih bakterija i infekcija rana zbog svojih antiseptičkih svojstava.
Unatoč mnogim medicinskim i tehnološkim napretcima, čovjek do danas u laboratoriju nije uspio stvoriti tako cjelovit proizvod kao što je med. Zbog sadržaja jednostavnih šećera, med, uz sve ostale pozitivne učinke na naš organizam, podiže razinu energije i vraća snagu. Sadrži mnogo vitamina, minerala, aminokiselina i bioflavonoida, koji su inače sami po sebi antioksidansi.
Med ima snažan antibakterijski i antioksidativni učinak na naš organizam pa savjetujemo svakodnevnu konzumaciju ovog pčelinjeg čuda.
MATIČNA MLIJEČ
Matičnu mliječ često nazivaju kraljem pčelinjih proizvoda, jer je to najvrjedniji sastojak iz košnice. Kad bi se matična mliječ doslovno prevodila, nazvala bi se “kraljevska mliječ” jer se njome hrani isključivo kraljica – matica.
Zanimljivo je da se pčela matica i radilica razvijaju iz genetski potpuno iste ličinke, a razlika između njih dvije je samo u prehrani. Pčela matica hrani se isključivo matičnom mliječi koja joj produžava život čak 40 puta!
To znači da pčela radilica živi u prosjeku 40-60 dana, dok matica može živjeti do 5 godina. Razlog tome je uglavnom matična mliječ.
PROPOLIS
S propolisom pčele radilice brane svoju košnicu od prodora mikroorganizama (virusi, bakterije, plijesan) jer propolis ima antiseptičko djelovanje. Bitna je za održavanje zdrave košnice, jer oblaže unutarnje stijenke košnice, između ostalog kako bi se spriječilo prodiranje vlage i drugih vanjskih uljeza.
S propolisom pčele također sprječavaju razgradnju napadača jer ih s njima balzamiraju, čime se posljedično sprječava infekcija i mogući prodor bolesti u košnicu. Propolis u košnici također isparava i tako stvara zaštitu za zdrav razvoj i život pčelinje obitelji.
Glavni aktivni sastojci propolisa su bioflavonoidi, biljne smole i boje. U narodnoj medicini koristio se kod upale grla i raznih virusnih bolesti.
CVETNI PRAH
Cvetni prah je bogat z vitamini in minerali, čebelam pa služi kot vir mešane hrane, saj vsebuje tako ogljikove hidrate kot beljakovine in maščobe.
Ljudje ga uporabljamo predvsem zato, ker vsebuje kar 50 % esencialnih aminokislin, ki jih moramo telesu zagotoviti z beljakovinsko prehrano. Cvetni prah se sicer bolje absorbira, če je pomešan z medom. Ljudska modrost pravi, da lahko uživanje cvetnega prahu okrepi naš organizem.
Leave A Comment