Naša kosa se stalno obnavlja. Kod muškarca prosječni životni ciklus obnove kose iznosi 3 godine. Kod žene je ovaj ciklus duži i varira između 4 i 5 godina. U tom razdoblju svaka dlaka neumorno raste. Kada odumre, odmah ju zamjenjuje druga. No, mrtva kosa ne ispada odmah; ona još uvijek čeka 2 do 3 mjeseca prije nego što bude konačno istjerana iz svojeg folikula dlake.

Životni ciklus kose

Genetski programirani broj ciklusa kose iznosi oko 25 do 30 tijekom života.

1. Faza rasta ili anagena faza 

Kosa je živa. Rast njezinog keratina je stalan i redovit, a njezin korijen ispunjava folikula dlake sve do baze.

Trajanje: 2 do 5 godina, ovisno o spolu i pojedincima.


2. Regresijska ili katagena faza 

Dlaka je između života i smrti. Uvlači se (involucija), korijen dlake ide prema epidermi, gubi malo volumena i njegova aktivnost se naglo zaustavlja. Kosa tako prestaje rasti, odvojit će se od korijena bez pada. Čeka novi rast koji će ju naslijediti.

Trajanje: 15 do 20 dana.

3. Faza izbacivanja ili telogena faza 

Ovog puta kosa je spremna otpasti, poput zrelog voća koje pada sa stabla. Ipak će još neko vrijeme ostati vezana za svoj folikul, sve dok korijen njezine zamjene ne bude dovoljno jak da ju ukloni.

Trajanje: 2 do 3 mjeseca.


4. Pad dlake i ponovni rast 

Mlada dlaka dolazi na površinu vlasišta, a stara kosa otpada sama od sebe.

Otpadanje je normalna faza u životnom ciklusu kose, ali ritam ciklusa se ponekad može ubrzati i otpadanje može postati važnije. To često dolazi od ubrzanja anagenske faze, to jest faze rasta, koja folikulu dlake ne daje dovoljno vremena da proizvede kvalitetan keratin. Ovo ubrzanje tjera kosu da brže prijeđe u telogenu (ili protjerivačku) fazu.

Tada se postavlja pravi začarani krug: što je brži rast kose, to brže otpada i brži su ciklusi kose. To rezultira proizvodnjom kose koja je uvijek mlada i kraća od prethodnih.

Dugoročno, ovaj intenzivni lanac ciklusa može dovesti do iscrpljenosti kapitala ciklusa dlaka, a određeni folikuli, prije starenja, postaju djelomično ili potpuno neproduktivni. Kosa se prorjeđuje.

Glava kose (krvne kapilare i papile):
Potrebno je dovesti do glave kose sve glavne sastavne elemente kose. Sumporne aminokiseline poput cistina i metionina su najzastupljenije aminokiseline u keratinskim vlaknima. Zahvaljujući snažnoj interakciji disulfidnih mostova, cistin omogućava učvršćivanje strukture keratina. Što je keratin čvršći, to je jača i otpornija kosa. Kompleks aminokiselina (cistin, metionin i arginin) koji se koristi u sastavu keratina, čini glavne građevne elemente kose.

Korijen kose:
Upravo u korijenu dolazi do keratinizacije ili rasta dlake, to jest ugradnje aminokiselina, glavnih sastojaka keratinskih vlakana. Metabolizmi metionina i cistina usko su povezani s vitaminom B6. Nadoknadu vitamina B6 stoga bi trebalo idealno kombinirati s onom ove dvije sumporne aminokiseline.

Vlakno kose:
Keratino vlakno rezultat je najdužeg dijela ciklusa kose, a traje od 2 do 5 godina, što je poprilično! Stoga morate jako paziti da ga ne oštetite jer na taj način izbjegavate lomljivu, poroznu kosu te raspucale vrhove.

Lojna žlijezda:
Upravo se na toj razini odvija proizvodnja sebuma. Sebum pomaže zaštititi vaše vlasište i kosu pokrivajući ga lipidnim filmom. Lojna žlijezda proizvodi manje ili više sebuma pa i dovodi do kose koja se manje ili više masti.

Volumen

Volumen kose važan je parametar zavođenja: bujna, voluminozna kosa privlači i muškarce i žene na svoj bezvremenski i univerzalan način. Prosječna kosa sastoji se od 120.000 do 150.000 vlasi, ali znate li što određuje volumen kose?

Gustoća i promjer

Volumen kose ovisi o gustoći, odnosno broju vlasi na glavi, kao i o debljini kose, odnosno o njezinu promjeru.

Folikuli dlaka određuju gustoću kose po svom broju i aktivnosti. Dakle, što je veći broj folikula, to će biti i veći broj dlaka, te će i kosa biti voluminoznija. Suprotno tome, rijetka kosa će sadržavati mali broj folikula koji formiraju dlaku.

Što se tiče promjera, on može varirati između 50 i 100 mikrometara (bilo bi potrebno slagati između 100 i 200 vlasi da bi se dobila debljina 1 centimetar). Ovisno o promjeru, kosa će biti gusta, srednja ili tanka kosu. Unatoč tome, moguće je imati tanku i gustu kosu, kao i gustu i rijetku kosu.

Jeste li znali?

Tijekom normalnog ciklusa kose gubimo u prosjeku od 30 do 60 vlasi dnevno. Ova količina je normalna i ne bi vas trebala brinuti. Tijekom sezonskih promjena, u jesen ili proljeće, gubitak kose može biti i veći. Također, hormonalne promjene poput trudnoće, perioda nakon poroda ili menopauze mogu utjecati i na pojačano ispadanje. Međutim, ako utvrdite da gubite ipak previše kose, ne ustručavajte se potražiti savjet svog liječnika ili ljekarnika.

Sjaj

Ako čvrstoća kose proizlazi iz strukture njezine kore, njezina propusnost kao i sjaj, mekoća ili lakoća oblikovanja uvelike su povezani sa stanjem kutikule. Međutim, kosa raste iz korijena prosječnom brzinom od 1 centimetra mjesečno. Vrh vlasi duljine 30 cm je tako star 30 mjeseci: čak dvije i pol godine agresije tijekom kojih će se izgled kutikule znatno promijeniti.

Glatka, cilindrična kutikula

Kutikula je vanjski sloj svake dlake i odgovorna je za teksturu i sjaj kose. Zdrava kutikula je glatka, ljuskice su joj u korijenu potpuno nove, vrlo pravilne i besprijekorno spojene poput krovnih škriljevca, što omogućuje kosi da reflektira svjetlost i smanjuje trenje s drugim vlasima. Igra svjetlosti naglašena je i manje ili više cilindričnim oblikom kose.

Kutikula je sastavljena od šest do osam slojeva preklapajućih plosnatih stanica, obuhvaćenih nevidljivim i nepropusnim masnim slojem, koji djeluje kao prirodni regenerator.

Što se više odmičemo od vlasišta, to će ljuskice na kosi više izgledati erodirane. Najprije imaju ogrebotine, a rubovi se razdvajaju. Zatim se dižu i odvajaju. Određene ljuskice nestaju i na kraju kose mogu biti djelomično ili potpuno odsutne: tijelo kose je izloženo. Izgled ljuskica ugrožava homogenost površine i oblika: odraz svjetla se mijenja i kosa postaje ugašena, bez sjaja te propusnija.

Jeste li znali?

Kutikula je obložena nevidljivim i vodootpornim masnim slojem, koji djeluje kao prirodni regenerator.

Snaga

Snagu kosi u velikoj mjeri daje sastojak keratin. Kada ga nedostaje, kosa gubi svoju čvrstoću i postaje krhka.

Korteks: srce kose

Korteks vlasi kose se može razvući za oko 30% bez značajnijeg loma ili pucanja vlasi. Nevjerojatna organizacija keratina u korteksu omogućuje ovu izvedbu. Keratin je vlaknasti protein posebno bogat sumpornim aminokiselinama.

Čvrstoća ovog proteina nastaje zbog sastava i rasporeda vlakana koje ga čine. Keratin može usvojiti različite strukture. Na primjer, keratin stanica epiderme oko očiju razlikuje se od stanica u kosi ili u noktima. Sastavljen je u velikim omjerima od:

  • sumpornih aminokiselina (cistina i metionina) koje omogućavaju stvaranje mostova između keratinskih vlakana i na taj način promiču njihovu stabilnost,
  • minerali i elementi u tragovima (kalcij, cink, magnezij, silicij …) koji naglašavaju vitalnost kose, kao i tvrdoću i otpornost noktiju.

Keratin, pravi cement kose, slabi zbog sušenja kose sušilom na previsokoj temperaturi, trajnog ravnanja ili trajnog kovrčanja kose, opetovanog bojanja… Sunce, more, onečišćenje te neuravnotežena prehrana također doprinose njegovom preranom starenju. Rezultat: ovaj oslabljeni protein više ne daje kosi njezinu čvrstoću.

Jeste li znali?

Kosa je nevjerojatno čvrsta. Svaka vlas kose može izdržati težinu od 100 grama, a prosječna kosa od 120.000 vlasi bi mogla može izdržati čak 12 tona težine da je vlasište dovoljno jako!

Fleksibilnost

Kosa sadrži vodu, lipide, minerale u tragovima te melanin, a keratin je njezin glavni sastojak. Njegova organizacija unutar korteksa vlasi, čini izgled same kose.

Protein kose: keratin

Keratin kutikule, najudaljenijeg dijela kose, organiziran je u obliku ljuskica raspoređenih u obliku krovnih pločica. Keratin je iznenađujuće čvrsto prirodno vlakno, dok njegova debljina ne prelazi jednu desetinu milimetra: za jednaku težinu, keratin je jači od čelika! Unutar korteksa postoje dvije vrste: okomito i uvijeno vlakno koje prati osi kose i daje mu svu elastičnost te drugo, horizontalno, koje spaja vertikalna vlakna zajedno i donosi čvrstoću i koheziju.

Keratin je također odgovoran za plastičnost (svojstvo da zadrži oblik) kose: naime, kosa zadržava oblik određeno vrijeme. Na primjer, ako ravnu kosu omotate olovkom na nekoliko sati, ona će zadržati svoj kovrčavi oblik, a zatim će se postupno vratiti u svoj izvorni oblik.

Oblik keratinskih lanaca kao i priroda veza unutar ovih lanaca dva su faktora odgovorna za oblik dlake. Do vrha naše kose priroda gura savršenstvo postignuvši sklop koji kombinira i fleksibilnost i snagu.

Jeste li znali?

Keratin je iznenađujuće snažno prirodno vlakno. U jednakoj težini, keratin je jači od čelika!

Mekoća

Ispucali vrhovi kose, na dodir hrapava kosa, teško raščešljavanje... Mekoća dodira naše kose je zapravo stanje ljuskica kutikule. Ako su u dobrom stanju, kosa je na dodir meka i podatna. Oštećene ljuskice čine ju hrapavom.

Kad se ljuskice zapetljaju…

Ispucale ljuskice vlasi kose stopljene s ljuskicama susjedne kose, uzrokuju zapetljavanje kose, koje zatim dovodi do pojave čvorova zapetljane kose koji nas zatežu prilikom češljanja.

Kako bismo otpetljali kosu i čvorove, najučinkovitije je češljanje kose od vrhova prema korijenu, čime omogućavamo da se ljuskice odvoje, bez da dodatno uništimo kutikulu.

Na vrhovima vlasi možemo primijetiti da često dolazi do nestanka kutikule koja korteks dovodi u dodir s vanjskim svijetom. Bez zaštite u obliku ljuskica, kosa više ne može zadržati vlagu te se doslovno ‘rascvjeta’: tako nastaju ispucali vrhovi.

Jeste li znali?

Odvojene ljuskice kod oštećene kose pogoduju pojavi čvorova zapetljane kose.

Ljepota

Kosa predstavlja istinsku ljepotu još od najranijeg doba, te se kod žena smatra simbolom zavođenja.

Kosa… oružje masovnog zavođenja kroz stoljeća i kroz civilizacije.

Ljepota, sjaj, mekoća, a ponekad i boja, igraju glavnu ulogu, a tu ne treba zaboraviti ni govor tijela: stiliziranje kose, prolazak rukom kroz kosu…

Grčka mitologija dosta spominje bujnu kosu svojih boginja: Afrodita je omotala svoje golo tijelo svojom dugom plavom kosom, Venera je njegovala svoju kosu uz pomoć Gracija – boginja ljupkosti i ljepote, dok je Ariana zavodila Bakusa svojom prekrasnom kosom koja leprša na vjetru…

Najranija spominjanja kose potiču iz drevnog Egipta prije 4000 godina, gdje su žene nosile državne perike u svrhu zavođenja i erotike.

U gotovo svim civilizacijama kosa zauzima posebno mjesto, bilo da je vezana za intimu, zavođenje, skromnost ili seksualnost. Odnos s drugim kroz kosu (četkanje, šišanje, uklanjanje dlaka itd.) može se prevesti i kao znak naklonosti i brige.

Jeste li znali?

Ljepota, sjaj, mekoća, a ponekad i boja kose igraju glavnu ulogu u zavođenju, a tu su i geste…

Vitalnost

Kosa se sastoji od 100.000 do 150.000 vlasi. Vlas se hranom opskrbljuje kroz krv koja joj pruža sve hranjive tvari potrebne za pravilan razvoj kose.

Vitalnost, priča o hranjenju kose.

Kosa je zakopana u vlasište kao u zemlju. U svojoj bazi ima ispupčenje: korijen kose. Unutar ovog korijena se odvija aktivni rast kose. Okružen je živcima i krvnim kapilarama iz kojih stanice mogu crpiti hranjive tvari specifične za njihov rast i diferencijaciju. Ove hranjive tvari (aminokiseline, vitamini, minerali i elementi u tragovima) moraju biti prisutne u dovoljnoj količini u krvotoku.

Jeste li znali?

Bolje hranjena kosa raste brže. Ljeti je kosa podvrgnuta oštrim testovima: morska sol suši ovojnicu kose. A tu su i drugi čimbenici isušivanja: klor, vjetar, pijesak koji također mijenjaju zaštitni sloj keratina. Ljuskice su oštećene, kosa gubi vitalnost i postaje suha, porozna, krhka.