Arkoroyal® osigurava matičnu mliječ vrhunske kvalitete, titriranu u proteinu apalbuminu-1 i u 10-HDA masnoj kiselini, što jamči kvalitetu i aktivnost naših sirovina.

Matična mliječ Arkoroyal® prirodno titrira do 2,5% u apalbuminu, markeru imunološke aktivnosti. 

Vodeći stručnjak u svojem području, laboratorij Arkopharma već nekoliko godina proučava sastav matične mliječi kako bi u potpunosti razumjela ovo blago prirode i njegove mehanizme djelovanja. U suradnji s priznatim laboratorijem apidologije, Arkopharma je identificirala apalbumin-1 kao najvažniji sastojak matične mliječi. Arkoroyal® matična mliječ sadrži 2,5% apalbumina-1, što odgovara 9% u suhoj tvari.

Što su apalbumini?

Apalbumini su glavni proteini matične mliječi. Apalbumin-1 je najzastupljeniji i čini čak 45% ukupnih proteina. To je ujedno i protein koji se najviše proučava.

Apalbumin-1 koristan je za pčele zahvaljujući svojim hranjivim i antibakterijskim svojstvima.

Matična mliječ sadrži najmanje 100 puta više apalbumina od meda.
Hranjena isključivo medom, ličinka postaje pčela. Hranjena isključivo matičnom mliječi, bogatom apalbuminom-1, ličinka postaje kraljica-matica i živjet će do 40 puta duže od svojih roditelja.

Studije apalbumina-1

Nekoliko autora identificiralo je apalbumin-1 kao:

  • Jedan od pokazatelja imunološke aktivnosti matične mliječi (oslobađanje nekih posrednika imuniteta, kao što je TNF-alfa, množi se sa 16 zahvaljujući apalbuminu-1).
  • Jedan od pokazatelja svježine matične mliječi: potvrđuje autentičnost matične mliječi i njezino očuvanje tijekom vremena.

Prema autorima, apalbumin ima i antimikrobno djelovanje.

Arkoroyal® matična mliječ se prirodno titrira i standardizira u 10-HDA: 1,4% min. 

Što je 10-HDA?

Među sastavom matične mliječi, 10-HDA (10-hidroksi-2-decenoinska kiselina) je masna kiselina specifična upravo za matičnu mliječ. To je spoj koji je od velikog interesa za istraživače jer je identificirano da sudjeluje u aktivnosti matične mliječi.

Arkoroyal® jamči standardizaciju matične mliječi u 10-HDA u skladu s ISO 12824 (2016) standardom te poštuje pravila stroge formulacije koja osiguravaju pakiranja bez upotrebe konzervansa, umjetnih sastojaka, boja i alkohola.

Arkoroyal®: certificirani sustav kvalitete i redovite provjere

Arkopharma laboratoriji posjeduju certifikat ISO 22000, a svi naši ekološki (BIO) proizvodi posjeduju Europsku oznaku za Organsku poljoprivredu (certificiranu od strane ECOCERT®-a).

Ti certifikati osiguravaju standardiziranu kvalitetu naše matične mliječi u skladu s ISO 12824: 2016 standardom te u skladu s propisima.

Osim toga, s prvom oznakom odgovornog pčelarstva te sustavnim kontrolama matične mliječi, Laboratorij Arkopharma provjerava nepostojanje:

  • više od 220 ostataka pesticida,
  • više od 60 ostataka antibiotika (npr. kloramfenikol, nitrofurani itd.)
Tvari, ostaci veterinarskih lijekova (uključujući antibiotike) Zdravstveni rizici
Kloramfenikol Antibiotik koji, ako se sustavno apsorbira, uzrokuje poremećaje krvi (anemija) te ima kancerogeni učinak.
Metaboliti nitrofurana Rizik od alergija, neurotoksičnosti, toksikacije bubrega itd.
– Streptomicin
– Tetraciklini
– Sulfamidi i trimetoprim
– Fluorohinoloni
– Makrolidi
Rizik od alergija, neurotoksičnosti, toksikacije bubrega itd.
– Amitraz
– Kumafos
Rizik od alergija, neurotoksičnosti, toksikacije bubrega itd.
– Fitosanitarni ostaci (uključujući pesticide) Izvori rizika od hipotermije (pad tjelesne temperature), hipotenzije (pad krvnog tlaka), bradikardije (usporavanje otkucaja srca)
Teški metali
– Olovo
– Kadmij
– Arsen
– Živa
Trovanje olovom, rak, gastrointestinalni poremećaji, poremećaji rada središnjeg
živčanog sustava
Policiklički aromatski ugljikovodici
(PAH-i, Benzo(a)pirini)
Kancerogene tvari
Mikrobiologija Rizik od probavnih poremećaja
Tvari, ostaci veterinarskih lijekova (uključujući antibiotike) Zdravstveni rizici
Kloramfenikol Antibiotik koji, ako se sustavno apsorbira, uzrokuje poremećaje krvi (anemija) te ima kancerogeni učinak.
Metaboliti nitrofurana Rizik od alergija, neurotoksičnosti, toksikacije bubrega itd.
– Streptomicin
– Tetraciklini
– Sulfamidi i trimetoprim
– Fluorohinoloni
– Makrolidi
Rizik od alergija, neurotoksičnosti, toksikacije bubrega itd.
– Amitraz
– Kumafos
Rizik od alergija, neurotoksičnosti, toksikacije bubrega itd.
– Fitosanitarni ostaci (uključujući pesticide) Izvori rizika od hipotermije (pad tjelesne temperature), hipotenzije (pad krvnog tlaka), bradikardije (usporavanje otkucaja srca)
Teški metali
– Olovo
– Kadmij
– Arsen
– Živa
Trovanje olovom, rak, gastrointestinalni poremećaji, poremećaji rada središnjeg
živčanog sustava
Policiklički aromatski ugljikovodici
(PAH-i, Benzo(a)pirini)
Kancerogene tvari
Mikrobiologija Rizik od probavnih poremećaja

Izvori:

Simúth J et al. Immunochemical approach to detection of adulteration in honey: physiologically active royal jelly protein stimulating TNF-alpha release is a regular component of honey. J Agric Food Chem. 2004 Apr 21;52(8):2154-8.
Fratini F, et al. Royal Jelly: An ancient remedy with remarkable antibacterial properties. Microbiol Res 2016 Nov;192:130-141.
Majtán J, et al. The immunostimulatory effect of the recombinant apalbumin 1-major honeybee royal jelly protein-on TNFalpha release. Int Immunopharmacol 2006;6(2):269-78.
Šimúth J. Some properties of the main protein of honeybee (Apis mellifera) royal jelly. Apidologie 2001;32(1):69-80.
Sugiyama T, et al. Royal jelly acid, 10-hydroxy-trans-2-decenoic acid, as a modulator of the innate immune responses. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets. 2012;12(4):368-76.

MATIČNA MLIJEČ I DRUGE TVARI IZ KOŠNICE
Najčešća pitanja