Kada govorimo o prirodnim načinima kako potaknuti plodnost kod žena, pri samom vrhu piramide preporuka često se spominje upravo – matična mliječ.

Matičnu mliječ proizvode mlade pčele radilice i njome hrane najmlađe članove košnice – ličinke pčela – u prva 3 dana njihovog života. Jednu od tih ličinki nastavljaju hraniti matičnom mliječi i nakon trećeg dana te tokom cijelog njezinog života – ona postaje pčela-matica.

Prehrana matičnom mliječi omogućava pčeli-matici čak 50 puta dulji život u odnosu na ostale pčele (obična radilica živi 30-45 dana, dok matica živi 5-6 godina), kao i izuzetnu plodnost zbog koje matica tijekom života donese na svijet milijune novih pčela.

5 razloga ZAŠTO koristiti matičnu mliječ za potporu plodnosti

Brojna su istraživanja provedena o sastavu te učincima matične mliječi na organizam i plodnost kod čovjeka, a koja su dovela do sljedećih saznanja:

Ova gusta i homogena blijedo-žućkasta tekućina, bogata je visokim koncentracijama ključnih nutrijenata potrebnih za zdravo začeće. Ženskom su tijelu potrebni brojni nutrijenti kako bi moglo uspostaviti i održati zdravu i uravnoteženu proizvodnju hormona, zdrave menstrualne cikluse i redovite ovulacije koje će omogućiti začeće i trudnoću i to:

  • vitamini D, A i C za jak imunitet,
  • prebiotici kao hrana za zdrav mikrobiom u probavnom sustavu i crijevima,
  • vitamini B kompleksa poput folne kiseline za uspješno začeće i razvoj ploda,
  • aminokiseline i proteini za uravnoteženu proizvodnju hormona,
  • nezasićene masne kiseline za rast i sazrijevanje jajašaca,
  • minerali poput željeza, kalija i kalcija te brojne oligoelementi.

A matična mliječ sadrži sve navedeno (ali i više od toga) u visokim koncentracijama i to na jednom mjestu. Stoga predstavlja izvrsnu pripremu tijela na začeće, ali i prirodan izvor nutrijenata tokom trudnoće i dojenja.

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Food Science*, nezasićene masne kiseline 10HDA i 10H2DA iz matične mliječi posjeduju dokazano stimulirajući učinak na proizvodnju estrogena. Time se omogućava veći učinak na zadebljanje sluznice maternice (endometrija), a time i veća mogućnost ugnježđenja oplođene jajne stanice u stjenku maternice te očuvanje trudnoće. Ovo je posebno značajno kod IVF i umjetnih oplodnja te u slučajevima kada je smanjena mogućnost začeća uzrokovana manjkom ili disbalansom hormona.

Za optimalan učinak na povećanje estrogena preporučuje se koristiti minimalno 1000 mg visokokvalitetne matične mliječi svaki dan tokom 3 mjeseca, a potom se radi pauza od mjesec dana.

Također, matična mliječ se na isti način može upotrijebiti i u menopauzi kada dolazi do naglog pada estrogena, kako bi se povećala produkcija estrogena i ublažile tegobe menopauze.

*Suzuki K.M., Isohama Y., Maruyama H., Estrogenic activities of fatty acids and sterol isolated from Royal Jelly. Journal of Food Science, 2008: 73(9):117-124.

Prijevremeno starenje kao rezultat loše prehrane, izloženosti štetnim kemikalijama te slab imunitet mogu oslabiti plodnost i mogućnost začeća. Matična mliječ pruža protuupalno i antioksdativno djelovanje koje sprječava slobodne radikale da oštete stanice reproduktivnog sustava, ali i organizma u cjelosti, čuvajući time njihovo zdravlje i mladost.

Česti neuspješni pokušaji da zatrudne, predstavljaju veliki stres za mnoge žene, a poznato je da stres u velikoj mjeri utječe na rad nadbubrežnih žlijezda. Matična mliječ, kao izvrstan izvor vitamina B kompleksa, posebno vitamina B5 (pantotenska kiselina) potiče prirodnu borbu protiv stresa i umora i čuva zdravlje i vitalnost nadbubrežnih žlijezda.

Istraživanje objavljeno u Avicenna Journal of Phytomedicine dokazuje da korištenje matične mliječi kod muškaraca povećava broj spermatozoida u spermi, njihovu pokretljivost, vijek trajanja, zrelost te je primijećen i bolji integritet njihove DNA.

Arkoroyal BIO Matična mliječ 1500 mg

Za poboljšanje plodnosti te pripremu tijela na začeće i trudnoću, preporučuje se koristiti visokokvalitetnu i čistu organsku (BIO) matičnu mliječ u visokoj koncentraciji (1000-1500 mg dnevno) iz provjerenih izvora, kako bi bila maksimalno učinkovita i sigurna za upotrebu, poput Arkoroyal BIO Matične mliječi 1500 mg.

NA PROIZVOD