Mudrost biljaka

Kao izvor inspiracije, istraživanja i ljepote, priroda i biljke u središtu su razvojnog modela grupe Arkopharma. Već više od 35 godina istraživači iz Laboratorija Arkopharma rade na tome da prirodnu mudrost pretvore u prirodna rješenja, kombinirajući znanost, kreativnost i potpunu sigurnost, uz poštivanje okoliša.

Totum biljke: 1+1 > 2

Biljke se smatraju najboljim rješenjem koje tijelu prirodno pruža tvari potrebne za održavanje zdravlja. Tijekom stoljeća i diljem kontinenata, ljudi su sticali znanje o biljkama i njihovim ljekovitim svojstvima. Danas je djelotvornost medicine „na bazi bilja” priznata i znanstveno dokazana.

Cjelina je veća od zbroja njezinih dijelova

Koncept biljnog totuma specifičan je za ljekovito bilje. Može se definirati kao svi sastojci biljke, kao i sve prirodne tvari koje se nalaze u biljci. Totum biljke može sadržavati nekoliko stotina različitih kemijskih sastojaka.

Cjelina je veća od zbroja njezinih dijelova ” temeljno je načelo koje potvrđuje Ibn Sina, liječnik i filozof, poznatiji pod imenom Avicena (980. – 1037., a u to se uklapa i koncept totuma biljaka. Kad je riječ o totumu biljke, zakoni matematike se mijenjaju, pa su tako 1 + 1> 2.

Biljke sadrže različite aktivne tvari, od kojih svaka igra različitu ulogu i djeluje u skladu s drugima kako bi se postiglo određeno djelovanje. Ovaj specifičan način djelovanja, koji uključuje nekoliko tvari odjednom, naziva se sinergija djelovanja (od grčke riječi synergos: raditi zajedno).

Totum biljke stoga čini složeni i koherentni sklop  sastojaka specifičnih za jedan dio biljke, a to stvara pridruženu vrijednost nazvanu sinergija koja znači da oni zajedno imaju različit ili dodatni učinak u odnosu na učinak koji bi ti sastojci imali da se koriste odvojeno.