urinarne infekcije i ljeto
urinarne infekcije i ljeto

Ljeto je vrijeme kada mnogi od nas uživaju u toplim i sunčanim danima, ali sunce može biti vrlo štetno za našu kožu. Prekomjerno izlaganje UV zračenju može dovesti do opeklina, preranog starenja kože i povećati rizik od raznih vrsta raka kože. Stoga je važno koristiti zaštitu od sunca kako bi se zaštitili od štetnih učinaka sunčevih zraka. Međutim, mnogi ljudi zaboravljaju na jednu vrstu zaštite koja može biti vrlo važna – oralnu zaštitu od UV zračenja.

“Dodaci prehrane dodatno štite kožu od starenja, oštećenja, opeklina i mogu smanjiti rizik od nastanka raka kože”

Oralna zaštita od UV zračenja dolazi u obliku dodataka prehrani koji sadrže antioksidanse, vitamine i druge tvari koje pomažu u zaštiti kože od štetnih učinaka sunčevih zraka. Ovi dodaci prehrani mogu pomoći u smanjenju rizika od oštećenja kože, smanjiti upale i potaknuti zacjeljivanje kože nakon izlaganja sunčevim zrakama.
Jedan od najvažnijih sastojaka u oralnoj zaštiti od UV zračenja su antioksidansi. Antioksidansi su tvari koje štite kožu od oksidativnog stresa uzrokovanog UV zračenjem. Oksidativni stres uzrokuje oštećenje stanica kože, što može dovesti do preranog starenja kože i raznih oblika raka kože. Antioksidansi su tvari koje pomažu neutralizirati slobodne radikale koji uzrokuju oksidativni stres i tako štite kožu od oštećenja.

“Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale tako što ih pretvaraju u stabilne spojeve, čime smanjuju njihovu štetu na tijelo.”

Neki od antioksidansa koji štite od UV zračenja su karotenoidi – beta-karoten, likopen, lutein i zeaksantin te vitamin E i mineral Selen-Karotenoidi, su prirodni pigmenti koji se nalaze u različitim vrstama hrane, a poznati po svojoj sposobnosti da smanjuju oštećenja uzrokovana UV zračenjem na koži i očima na nekoliko načina:

  • Antioksidativna svojstva: pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala koji nastaju uslijed izlaganja UV zračenju. Ovi slobodni radikali mogu oštetiti stanice i uzrokovati upalne procese, što može dovesti do oštećenja kože i očiju.
  • Zaštita od upale: Karotenoidi mogu pomoći u sprečavanju upale uzrokovane UV zračenjem. To je zato što UV zračenje može izazvati upalne procese u koži, što može dovesti do oštećenja stanica i preranog starenja kože.
  • Sposobnost apsorpcije UV zraka: Karotenoidi mogu apsorbirati UV zrake, što može smanjiti količinu UV zračenja koje dopire do kože i očiju.
  • Podrška imunološkom sustavu: Karotenoidi mogu pomoći u održavanju zdravog imunološkog sustava, što može smanjiti rizik od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem.

Kada se karotenoidi kombiniraju sa vitaminima i mineralima poput vitamin E i Selena, oni mogu djelovati sinergijski kako bi poboljšali zaštitu kože od UV zračenja.

Svi navedeni antioksidansi imaju sposobnost smanjivanja štete koju uzrokuje UV zračenje na koži, jer sprečavaju nastanak slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice. Također, pomažu u održavanju zdrave kože, koja je prva linija obrane protiv štetnih UV zraka. Stoga ih je važno uključiti u svoju prehranu kako bi se osigurala dobra zaštita od UV zračenja.

PHYTOBRONZ® SOLAIRE

Dostupno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama te na Sophia.hr

NA PROIZVOD