Coronavirus Vitamin C

Ozbiljno bolesnim pacijentima zaraženim koronavirusom u najvećem bolničkom sustavu države New York, daju se visoke doze vitamina C – i to na temelju obećavajućih izvještaja da je pomogao zaraženima u teško pogođenoj Kini, saznaje The New York Post.

Dr. Andrew G. Weber, pulmolog i specijalist intenzivne njege povezan s dvije zdravstvene ustanove Northwell na Long Islandu, rekao je da njegovi pacijenti s koronavirusom na intenzivnoj njezi odmah primaju intravenozno 1.500 miligrama vitamina C.

Istovjetne količine ovog snažnog antioksidansa primjenjuju se kod zaraženih pacijenata 3-4 puta dnevno, rekao je.

Svaka doza je više od 16 puta veća od preporučene dnevne doze vitamina C od strane Nacionalnog instituta za zdravstvo (što je samo 90 miligrama za odrasle muškarce i 75 miligrama za odrasle žene).

Ovaj tretman se temelji na eksperimentalnim tretmanima koji su primijenjeni na osobe s koronavirusom u Šangaju u Kini, rekao je Weber.

“Pacijenti koji su primali vitamin C su se bolje oporavljali od onih koji nisu primali vitamin C”, rekao je. “Ovakav tretman pomaže ogromno, ali nije posebno istaknut jer se ne radi o nekom atraktivnom lijeku.”

Glasnogovornik Northwell-akoji upravlja s 23 bolnice, uključujući bolnicu Lenox Hill na Manhattan-u, rekao je da se vitamin C učestalo koristi u tretiranju Covida-19 kod pacijenata u cijelom medicinskom sustavuSAD-a, ali je i napomenuo kako su protokoli liječenja varirali od pacijenta do pacijenta.”Sve ostaje na tome kako liječnik odluči”, rekao je glasnogovornik Jason Molinet.

Oko 700 pacijenata s koronavirusom u New York-uliječi se u bolnicama, rekao je Molinet, ali nije jasno koliko ih se liječi vitaminom C.

“Pacijenti koji su primali vitamin C su se bolje oporavljali od onih koji nisu primali vitamin C.”

Dr. Andrew G. Weber, pulmolog i specijalist intenzivne njege

Vitamin C primjenjuje se zajedno s lijekovima kao što je lijek protiv malarije hidroksiklorokin, antibiotik azitromicin, različita biološka sredstva i sredstva za razrjeđivanje krvi, rekao je Weber.

Od utorka, njujorške bolnice imaju savezno dopuštenje da daju koktel hidroksiklorokina i azitromicina teško bolesnim pacijentima na osnovi „milosrdne skrbi“.

Predsjednik Trump na Twitteru je napisao da ova nedokazana kombinirana terapija “ima realnu šansu biti jedna od značajnijih terapija u povijesti medicine.”

34-godišnji Weber rekao je da razina vitamina C kod bolesnika s koronavirusom dramatično opada kada dođe do sepse, upalnog odgovora koji nastaje kada njihova tijela pretjerano reagiraju na infekciju.

“Ima svakog smisla pokušati održati tu razinu vitamina C u plazmi”, rekao je. Kliničko ispitivanje učinkovitosti davanja vitamina C intravenozno pacijentima s koronavirusom započelo je 14.2. u bolnici Zhongnan u Wuhanu, Kina, epicentru pandemije. Naizmjenična, trostruko slijepa studija uključivat će oko 140 pacijenata, a očekuje se da će biti dovršena do 30.9., navodi se u informacijama objavljenim na internetskim stranicama Nacionalne medicinske biblioteke SAD-a.

Izvor: The New York Post, 24.3.2020., 17:04h

VIŠE O KORONAVIRUSU

Praćenje koronavirusa: karta, podaci i vremenska traka

Tablica prikazuje potvrđene slučajeve zaraze koronavirusom (službeno poznatim kao SARS-CoV-2, COVID-19 ili 2019-nCoV) širom svijeta. Ispod tablice možete pronaći kartu distribucije i vremensku traku s popisom najnovijih ažuriranja.