Očuvano 100 % aktivnih sastojaka

Arkopharma oduvijek koristi najnovije tehnike kako bi fitoterapiji osigurala status neovisne grane medicine. Već 1985. godine Arkopharma je prvo pokrenula inovativne proizvodne postupke za dobivanje biljnog praha i izgradila je pogon za kriogeno mljevenje koji omogućuje da se svi aktivni sastojci biljke u potpunosti očuvaju u konačnom proizvodu.

Zašto koristimo kriogeno mljevenje?

Ljekovito bilje sadrži tisuće sastojaka, od kojih su svi potencijalno aktivni.

Kako bi se dobio biljni prah u kojem je očuvano što je više moguće sastojaka, moramo osigurati da se ti sastojci zadrže i zaštite kroz cijeli proces proizvodnje. Kriogeno mljevenje je postupak visoke učinkovitosti koji čuva sve sastojke i sinergiju koja djeluje između njih.

Zahvaljujući tom postupku, za ekstrakciju nisu potrebna kemijska otapala, a od biljaka koje odaberemo dobivamo visoke doze aktivnih sastojaka, dok u isto vrijeme čuvamo sve prirodne tvari koje djeluju zajedno u sinergiji kako bi se dobilo najbolje od tih sastojaka.

ŠTO JE AKTIVNA SINERGIJA?

Sastojci biljke su ono što biljku karakterizira i definira njezinu kvalitetu. Međutim, važno je znati da djelovanje biljke ne ovisi samo o nekom pojedinačnom sastojku, nego o rezultatu međudjelovanja svih njezinih sastojaka: upravo to je ono što mi nazivamo „sinergijom”.

Koristimo i pojam „potencijalizacija” kako bismo izrazili ideju da je kombinacija djelatnija od djelovanja svakog njezina pojedinačnog sastojka kad se uzima zasebno.

Kriogeno mljevenje: kako djeluje?

Nakon strogog odabira biljaka i njihova podvrgavanja nizu botaničkih, bakterioloških i fizikalno-kemijskih ispitivanja kako bi se osigurala njihova kvaliteta, one se režu na manje komade i stavljaju u uređaj za mljevenje uronjen u dušik pri vrlo niskim temperaturama (ispod -60 °C). Dušik, koji je kemijski inertan i prirodno prisutan u zraku, štiti sastojke biljke od oksidacije koja nastaje u kontaktu sa zrakom, a hladne temperature sprječavaju bilo kakvu razgradnju uzrokovanu mehaničkom toplinskom energijom proizvedenom tijekom tradicionalnog mljevenja.

Snižavanjem temperature dušik pomaže u zamrzavanju biljke, koja postaje lakša za gnječenje, što rezultira učinkovitijim procesom mljevenja.

Na taj se način sve osjetljive tvari (vitamini, enzimi, hlapljive tvari i drugi termolabilni aktivni sastojci) ne oštećuju toplinom, a na kraju postupka dobiva se savršeno fini, homogeni prah: ukupni ekstrakt ili biljni totum, također poznat kao ARKOTOTUM® Intégral.

Koje su prednosti vrlo niskih temperatura?

Važno je znati da kod tradicionalnog mljevenja visoke temperature mogu oštetiti ili čak uništiti najosjetljivije molekule. Za razliku od toga, kriogeno mljevenje čuva sastojke biljke u svim fazama proizvodnje. Ključni element je dušik, koji također štiti biljke od posljedica dodira sa zrakom, koji inače dovodi do raspadanja putem oksidacije.

Ukratko, kriogeno mljevenje čuva cjelokupnost biljke i omogućuje da se niti jedan njezin sastojak ne izgubi. Zahvaljujući dobivenom prahu koji je izuzetno fin, sastojci biljke brže se oslobađaju, zbog čega ih je lakše asimilirati.

Prednosti kriogenog mljevenja

  • nema zagrijavanja,
  • nema oksidacije,
  • kvaliteta sastojaka očuvana je nakon mljevenja,
  • ujednačena veličina dobivenih čestica,
  • sigurna, inertna atmosfera.
BLISKI ODNOS S NAŠIM PROIZVOĐAČIMA
PONUDA INOVATIVNIH FORMULA